Vad du måste veta om sheasmör!

Okänt här i norra Europa, men något man får lära sig som barn att använda i andra delar av världen: Sheasmör, Sheabutter eller Karitésmør är världens kanske mest naturliga hudvård. Afrikanska kvinnor har långa traditioner med användning av sheasmör, kanske ända från Cleopatras tid. Framför allt var deras kunskap om att rå och oraffinerat sheasmör gör huden ung, mjuk och smidig. Sheasmör används också för att vårda hår, hud, naglar, släta ut rynkor, spädbarnsvård och framför allt att vårda torr hud, eksem och atopiskt eksem över hela kroppen, hård och sträv hud på händer och fötter. Det oraffinerade sheasmöret har dessutom en anti-inflammatorisk effekt.

Traditionella användningsområden för sheasmör

  • som fuktighetskräm mot torr hud på hela kroppen
  • för behandling av hård och sträv hud på händer och fötter
  • för behandling av eksem, atopiskt eksem, olika hudutslag och för att lindra klåda
  • mot rynkor (efter 4-6 veckors användning)
  • förebyggande och behandling av bristningar under graviditeten
  • att vårda spädbarn / blöjeksem
  • för behandling av hudfläckar
  • för behandling av lättare solbränna
  • ömma muskler, massageolja
  • som “coldcream”
  • för att lindra mindre insektsbett, nässlor

Vad är sheasmör?

Sheasmör, är flytande vid rumstemperatur och smälter vid kroppstemperatur, det är ett vegetabiliskt fett från shea-trädets nötter. Sheaträet, även känd som Butyrospermum parkii eller Vitellaria paradoxa och växer naturligt på den afrikanska savannen i ett bälte söder om Sahara. Nötterna är omgivna av en frukt och så länge de hänger på träden ser dom nästan ut som plommon, men smakar lite som avokado.

I vissa kulturer i Västafrika, kallas sheaträdet livets heliga träd (!) Och ska endast beröras av kvinnor. Traditionellt är det också kvinnor som samlar frukter och gör det tidskrävande arbetet med att extrahera fettet från nötterna. I samhällen där kvinnor annars har mycket små möjligheter att tjäna sin egen inkomst, så är detta mycket viktigt både för deras egen värdighet och ställning i samhället. Därför kallas ofta sheasmöret, kvinnans guld!

  • Shea Frukt
  • Kvinnorna står för innhöstningen av sheanöter
  • Oyémam frächa sheanöter

Raffinerat och oraffinerat sheasmör

När frukten är skördad och den omslutande massan avlägsnats, krossas nötterna. Traditionellt görs detta i en stor mortel eller genom att krossa skalen med en sten. Men det finns enkla maskiner för detta arbete idag, vilket minskar arbetsbördan avsevärt. Därefter rostas nötterna över värme innan dom mäts upp och blandas med vatten och fett och sedan knådas ut för hand i stora fat. Sheasmöret som utvinns på detta sätt kallas oraffinerat sheasmör.

Västvärlden har försökt att industrialisera produktionen av sheasmöret. Människor har ersatts av maskiner i stora europeiska fabriker, där nötterna lastas i ena änden; därefter kommer det ut så kallad raffinerat sheasmör i den andra änden. I en våldsam process används ånga eller även lösningsmedel som hexaner för att få fettet ur nötterna. Detta ger en mycket förorenad olja som måste raffineras för att avlägsna orenheterna, lukt och färg. Detta kan vara bra, om slutprodukten är bättre än originalet dvs det oraffinerade sheasmöret. Men så har det inte blivit. Smöret som kommer ut från dessa fabriker är mer lämpad som t ex. en billig ersättning för det dyrare kakao fettet – i choklad. Men de flesta av dom goda, traditionella egenskaperna i sheasmöret är tyvärr också raffinerat bort – som barnet sköljs bort med badvattnet. Som hudvård är raffinerat sheasmör därför inte lika bra som oraffinerat sheasmör.

Oraffinerat sheasmör har bäst effekt

Tyvärr ser vi dock att många kosmetiktillverkare idag använder raffinerat sheasmör i sina krämer, eftersom dom är rädda att de ska skrämma bort kunderna. Raffinerat sheasmör har ingen lukt eller färg och är mjukare att smörja med. Här tror vi att mycket av problemet är att vi inte är medvetna om skillnaden i ren effekt. Ett annat argument som vi ofta stöter på är; att oraffinerat sheasmör är producerat under ohälsosamma förhållanden och varierande kvalitet. Och så kan det ha varit. Men så är det inte nu. Sheasmöret som är levererat av Oyémam är fortfarande handgjort, men under hygieniska förhållanden och under rutinmässiga kontroller i laboratorium.

Det rena, oraffinerade sheasmöret är så rent att det faktiskt kan användas för matlagning.

Oraffinerat sheasmör har en gyllene färg och en härlig frisk, lätt nötig doft när man applicerar den, som man bara måste älska när man vänjer sig. Oraffinerat sheasmör är unikt på grund av sin speciella sammansättning av olika fettsyror. Det överträffar många av de kända västerländska kosmetiska produkter med en nästan magisk förmåga att vårda din hud. Det oraffinerade sheasmöret är rik på A, E och F vitaminer och innehåller nästan inget vatten så det behövs inga konstgjorda konserveringsmedel, de är helt onödiga. Vetenskapliga studier har visat att oraffinerat sheasmör håller huden mjuk och smidig, har en anti-inflammatoriska effekt och regenererar hudceller [Andersen, 2004]. Detta är också det gensvar vi får från alla våra kunder, att detta är hudvård som faktiskt fungerar.

Slutligen är sheasmör en naturprodukt som många allergiker tål, men innehåller däremot naturlatex. Latexallergiker bör prova ut på ett litet område först.

oyeVad du måste veta om sheasmör!