Sheasmör, ett naturligt alternativ för eksem, atopiskt eksem och torr hud.

Visste du att kanske så många som 2 av 10 lider utav atopiskt eksem? Eczemanet skriver att i hela världen, utvecklar 10% -20% av befolkningen atopiskt eksem någon gång under sitt liv. Med all sannolikhet känner du någon eller några som har atopiskt eksem. Det är en ganska vanlig sjukdom. Det verkar också vara en kraftig ökning av diagnosen atopiskt eksem under de senaste 40 åren, särskilt i länder på norra halvklotet. De flesta av dessa kommer att uppleva atopiskt eksem för första gången som barn, vanligen under de första fem levnadsåren. Lyckligtvis så kan så mycket som hälften av barn med atopiskt eksem växa ifrån det helt, men många kommer att leva med mer eller mindre eksemhud även som vuxna – vanligtvis på händerna.

Det finns ingen medicin att köpa på apoteket som botar atopisk eksem. Om någon säger sig ha botemedlet är det förmodligen ett falskt hopp. Emellertid är det vanligen lätt att reglera eksem på ett sådant sätt att man är praktiskt taget symptomfri. Det behöver inte vara värre än att hålla ogräs ur trädgården. Rensar man upp lite varje dag, så blir trädgården vacker. Rensar man upp bara en gång om året, blir man inte av med ogräset, och man får ingen snygg trädgård heller. Att hålla huden eksemfri kräver att man lär sig följa en daglig rutin.

Orsakerna till atopisk eksem är ”många och komplexa,” som de säger. Man pekar ofta på de gener som vi har ärvt, det torra klimatet där vi bor, men kanske mer oväntat vår nivå av renlighet. Generna kan vi inte göra mycket med. Klimatet här i Norden, kan vi inte göra mycket om på – men vi kan göra mycket med hur vi behandlar vår hud, och det vil vi säja lite om här.

 

Eksem kan vara orsakat av allergi.

Atopisk eksem är ofta hud som bara ger extrem klåda, men det kan också utvecklas till fula utslag. Av någon mystisk anledning kan det ofta hänga samman med allergier, vare sig det mat eller djur eller annat, men inte alltid. Man bör alltid besöka en läkare om man misstänker atopiskt eksem, så att man kan få fastställa om det är något speciellt man är allergisk mot.

Om eksemet utväcklat sig för långt fins det för barn allergicentra som er specialister på allergier och eksem. Hör då med din läkare om han kanske vil rekommendera för et vistning på et sådant center. Är det mindre allvarlig, kan han kanske förskriva en enkel kortisonkur och andra olika krämer som köps på apotek.

Som föräldrar till ett barn eksem känner man sig ofta hjälplös. De infekterade hudområden kan vara obehagliga och rent av smärtsamma. För barn som går i skolan kan vara särskilt illa, kanske på grund av man retas av andra, men ofta också för att det kan vara svårt att koncentrera sig när klådan är som värst.

 

Hur kan man förhindra atopiskt eksem hos barn och vuxna?

Sheasmör är bra for mjuk hud hos båda barn och vuxna
Huden har ett naturligt skikt av fett som skydd mot uttorkning. Det är när fettlagret är tunt eller skadats på något sätt som vi får eksem. Har du tänkt på det – att när man jobbar med något riktigt smutsigt som att gräva i jorden (tillbaka i trädgården igen) så går det bort med tvål vid första rasten. Men om man etter första rasten fortsätter att smutsa ner händerna, är det mycket svårare att tvätta händerna andra gången? Anledningen är enkel. Som du förmodligen vet eller har gissat, beror det på att första gången satte smutsen sig i fättskiktet på huden og gick lätt bort när fettet upplöstes av tvålen. Men den andra gången var det inget fett att lösa upp. Smutsen satt direkte på, eller kanske även inne i små sprickar huden. Med andra ord: Tuft mot huden!

Så här gör många utav oss i vårt moderna samhälle: Varje dag, vi duschar på morgonen, med tvål och schampo, i tron att när vi går ut genom dörren, är man ren och fräsch och vacker att titta på. Man är kanske ren och fräsch, kanske även vacker, men till vilket pris? Tvätten har faktiskt gjord huden alldeles naken för uttorkning.

Skal man då inte tvätta sig? Jo förstås! Men det är tillåtet att vara lite snål med varmt vatten och tvål. Man behöver inte tömma varmvattentanken varje gång! Det går en lång väg med ljummet vatten också. Det är också tillåtet att använda milda och feta tvålar. Och slutligen, använd fuktkräm! Detta gäller både barn och vuxna.

Använd Sheasmör för att skydda huden från eksem!

Vi rekommenderar att man tar en liten sheasmör och värmar i händerna och gnider inn all torr hud morgon och kväll, och definitivt efter en dusch eller bad.

Ha det fett!
Oyémam.

oyeSheasmör, ett naturligt alternativ för eksem, atopiskt eksem och torr hud.